Boek uw verblijf in de lente!
De Ruwenberg Hotel
Discount slider image

Boek uw verblijf in de lente!

Ga eropuit in Nederland en boek een nachtje of een meerdaags verblijf in Hotel De Ruwenberg. Geniet van onze locatie en alle hotelvoorzieningen zodat u onbezorgd kunt genieten.

 

Bekijk hier direct onze beste aanbiedingen.

 

  1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Wat is het verschil tussen een conferentie, congres en symposium?

Conferenties, congressen en symposia zijn erg populair in de zakelijke evenementenbranche. En vaak worden deze jaarlijks of om de paar jaar georganiseerd door verschillende organisaties. Maar wat is het doel van een conferentie of congres en wat zijn de verschillen?

Deze drie evenementen worden georganiseerd rond een bepaald thema om kennis uit te wisselen. De aanwezigen zijn vaak mensen van hetzelfde bedrijf of vereniging. Ook komen op beide gelegenheden meerdere sprekers aan het woord, vaak zijn dit er tientallen. Daardoor wordt het centrale onderwerp belicht vanuit verschillende standpunten.

Conferenties, congressen en symposia hoeven niet altijd maar één dag te duren. Integendeel, het komt vaker voor dat het een meerdaags evenement is. De bezoekers komen vaak uit allerlei verschillende landen samen en de bijeenkomst vindt vaak sporadisch plaats. Er is meestal dus behoefte om dit te spreiden over meerdere dagen.

Wat is een conferentie?

Een conferentie is een bijeenkomst met vaak een sociaal of maatschappelijk kader. Meestal is het onderwerp in een conferentiecentrum zeer actueel, zoals klimaat, duurzaamheid of armoede. En een topconferentie is een grootschalige vergadering waar de hoogste regeringsleiders van verschillende landen samenkomen. Onderwerpen die hier worden besproken zijn zeer variërend. Het doel van een conferentie is om kennis te delen, maar ook om beweging te veroorzaken.

Wat is een congres?

Een congres is een zakelijk evenement met een meer wetenschappelijk thema waar ook vaker commerciële partijen bij betrokken zijn. Leden binnen de organisatie, onderzoekers of experts wisselen op een congreslocatie samen kennis uit middels sprekers en discussies. Congressen komen voor op verschillende schalen. Zo kan de bijeenkomst voor een paar honderd bezoekers worden georganiseerd in een congreshotel, maar je ziet ook congressen waar tienduizenden mensen samenkomen in een groot congrescentrum.

Wat is een symposium?

Een symposium wordt steeds populairder. Dat is een combinatie van een conferentie en congres, maar dan specifiek in een medische, wetenschappelijke of politieke omgeving. Bovendien is het doel van een symposium meer kennisverbreding en minder discussie onderling.

Dus, wat is het verschil tussen deze drie bijeenkomsten?

Alhoewel de woorden congres, conferentie en symposium vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen. Het zijn alle drie grote één- of meerdaagse bijeenkomsten met vaak internationale leden waar kennis rondom een centraal onderwerp uitgewisseld wordt. De grootste verschillen zijn het thema en de doelgroep. Waar een conferentie meer politiek of maatschappelijk gericht is, staat bij een congres een zakelijk of wetenschappelijk thema centraal. Een symposium is de combinatie hiertussen, maar met minder discussie.

Congreslocatie boeken

Een goede locatie voor zo’n grote bijeenkomst kan niet ontbreken. Afhankelijk van het doel van een conferentie, congres of symposium en het aantal bezoekers dat eropaf komt, kun je je hierop gaan oriënteren. Plan je je event in Brabant of dichtbij Den Bosch? Kijk dan eerst eens naar onze congreslocatie Den Bosch.

 

Gepubliceerd op: 10 november 2022

Geschreven door: Robert Zentjens | Marketing Coördinator